neděle
29. září 2024
svátek slaví Michal
Logo
© Archiv GHorácké galerie



Horácká galerie vyhlašuje ilustrátorskou a básnickou výzvu - Poetický herbář

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ: "Rozhodli jsme se vyhlásit soutěž o nejkrásnější poetický herbář. Nechte se okouzlit místními rostlinami a pokuste se zachytit jejich krásu kresebnou, či malířskou ilustrací podobně jako výtvarník Vojtěch Štolfa. Inspiraci můžete najít třeba na zahradě podobně jako malíř František Bukáček, od jehož narození v dubnu uplyne 110 let. Nebo květiny ilustrujte poezií jako básník Jakub Deml ve své knize Moji přátelé. V letošním roce si navíc připomínáme 50. výročí vzniku CHKO Žďárské vrchy, které na konci června roku 1970 u Stříbrné studánky pod Žákovou Horou vyhlásil tehdejší prezident Ludvík Svoboda."

Autor článku: 
TZ/jal

Pravidla výzvy:

Zúčastnit se může každý, bez rozdílu věku.

Podmínkou je do 31. října 2020 odevzdat na pokladnu HG, na adrese Vratislavovo náměstí 1, 592 31 Nové Město na Moravě jednu z níže jmenovaných variant herbáře.

  • minimálně 5 vlastnoručně ilustrovaných archů různorodých a co nejvěrněji zachycených rostlin rostoucích v CHKO Žďárské vrchy. Technika provedení i velikost archů a případná adjustace je libovolná. Každý arch ovšem musí být opatřen příslušným názvem rostliny.
  • minimálně 5 autorských básní o rostlinách rostoucích v CHKO Žďárské vrchy. Básně lze poslat i e-mailem na adresu: kulkova@horackagalerie.cz

Odevzdané práce budou posouzeny odborníky, případně budou vystaveny na společné výstavě v roce 2021 a poté vráceny.  Prosíme, foťte, skicujte, ale netrhejte rostliny kvůli herbáři!

Postup práce:

  • ‌Najdi v okolní přírodě rostlinu v květu, pořádně si ji prohlédni, vyfoť nebo si udělej skicu na papír, napiš báseň.
  • ‌Rostliny, které neznáš, urči podle atlasu nebo si údaje najdi na www.pladias.cz, použít můžeš i bezplatnou aplikaci PlantNet, případně placenou aplikaci českých odborníků FlowerChecker.
  • ‌Skicu nebo fotografii, báseň překresli/přepiš na arch papíru.
  • ‌Hotový arch doplň o celý název rostliny, včetně latinského názvu.



Sledovat nás můžete i na FaceBooku: www.facebook.com/horackagalerie.nmnm

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024