neděle
29. září 2024
svátek slaví Michal
Banner AMG
© Zdroj: www.cz-museums.cz



Prezentace online aktivit muzeí a galerií

ČR: Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., se v reakci na aktuální situaci a dosavadní vývoj přijatých opatření v souvislosti s pandemií koronaviru rozhodla rozšířit možnosti prezentace členských muzeí a galerií AMG a nově na adrese http://www.cz-museums.cz v sekci Kalendárium akcí a výstav podává informace o online aktivitách kulturních institucí.

Autor článku: 
Anna Komárková

Jelikož jsou na základě usnesení vlády ČR č. 194 ze dne 12. března 2020, o vyhlášení nouzového stavu z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním koronaviru na našem území, všechny muzea a galerie uzavřeny, mnohé z nich přenesly ve větší míře svoji činnost na webové stránky či sociální sítě a rozhodly se tak nejen prezentovat, že ani teď nezahálejí, ale především nabídnout svým virtuálním návštěvníkům zajímavý kulturní zážitek!

Pod hesly „Zavřené muzeum není spící muzeum", „Když nemůže návštěvník do muzea, musí muzeum ke svým návštěvníkům", „Muzeum z pohodlí domova" či „Virtuální muzeum" tak máme možnost podívat se například pod ruce restaurátorům či archeologům, zhlédnout online verze aktuálních výstav nebo průvodce stálými expozicemi, detailně si prohlížet jedinečné sbírkové předměty, zúčastnit se videoexkurzí jako alternativy oblíbených muzejních vycházek, přečíst si odborné publikace a časopisy, virtuálně lze navštívit i mnohé památkové objekty. Muzea a galerie samozřejmě nezapomínají ani na své nejmenší návštěvníky. Na jejich webových stránkách nebo prezentacích v rámci různých sociálních sítích naleznete pracovní listy, omalovánky, kvízy, soutěže, návody na rukodělnou tvorbu, ale třeba i originální recepty.

Přehled činností našich muzejních organizací ve virtuálním prostoru je denně aktualizován a k nahlédnutí na webových stránkách AMG v sekci Kalendárium akcí a výstav pod záložkou Online aktivity.

Více na http://www.cz-museums.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024