pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
Bohumil Vostal
© zdroj: archiv ČT



Bohumil Vostal se uchází o novinářského Oscara. Dokument Zapomenuté protesty zabodoval v Londýně

ČR: Dokument zpravodaje České televize v Londýně je nominovaný na „žurnalistického Oscara". Snímek Bohumila Vostala Zapomenuté protesty, přibližující britskou reakci na okupaci Československa a demonstrace proti invazi vojsk Varšavské smlouvy, se uchází o cenu TV/rádio příběh roku.

Autor článku: 
Karolína Blinková

„Celý svět zná záběry Josefa Koudelky ze srpna 68, invaze v Praze. Nevěděl jsem, a myslím, že ani česká veřejnost nevěděla, že existují záběry a snímky z ikonických míst Londýna, kde nejen stovky Čechů, ale i Britové rozhořčeně reagovali na okupaci Československa,“ říká zahraniční zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal a dodává: „To, co je unikátní, že fotografie Čechy organizovaných demonstrací, ale i emotivní snímky českých uprchlíků po r. 1968, ležely v archivu kněze a zakladatele krajanského centra Velehrad v Londýně Jana Langa. Muže, který málem zahynul kvůli nacistickému týrání v Terezíně a který se nesměl po r. 1948 vrátit do Československa, protože promlouval na vlnách české redakce BBC. Díky spolupráci s Národním archívem v Praze tak diváci ČT24 mohli při letošním 50. výročí invaze vidět vůbec poprvé záběry plné odhodlání, na nichž Češi a jejich přátelé z celého světa pravidelně po 20 let okupace protestovali před Sovětskou ambasádou v Londýně, ale taky na dalších slavných místech, které dnes tisíce Čechů navštěvují jako turisté.”

Dokument obsahuje i doposud nezveřejněné záběry z vůbec největší demonstrace na Trafalgarském náměstí z roku 1978, která byla reakcí na pronásledování signatářů Charty 77. Ceny FPA MEDIA AWARDS, které Asociace zahraničního tisku v Londýně FPA označuje za “Oscary za žurnalistiku”, patří k nejprestižnějším novinářským oceněním na světě. Výsledky budou vyhlášeny 26. listopadu v Londýně. Dokument ČT24 bude o cenu soutěžit v kategorii TV/rádio příběh roku spolu se snímky televize CNN, nizozemské veřejnoprávní televize NOS a brazilské televize SBT. 

Bohumil Vostal zastává post londýnského zpravodaje od ledna letošního roku, předtím působil jako zpravodaj ČT v Bruselu. „Je mi potěšením, že dokument zahraniční redakce ČT zaujal porotu v Londýně. Hlavně proto, že snaha českých organizátorů demonstrací v Londýně nezůstane zapomenutá, ale taky z toho důvodu, že ČT jakožto veřejnoprávní televize ukazuje, že mít zahraniční zpravodaje přináší nejen každodenní důvěryhodné zpravodajství, ale taky šanci přinést nový úhel na jednu z nejtragičtějších událostí českého národa, kterým byl 21. srpen 1968,” doplňuje Bohumil Vostal.

Zdroj: ČESKÁ TELEVIZE

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
25.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024