sobota
20. dubna 2024
svátek slaví Marcela
© Logo studia Alta

Prohlášení k situaci nezávislé umělecké scény

PRAHA: Nedostatky zkušebních prostor a nesnadné podmínky financování. To jsou hlavní potíže, kterým čelí nezávislá umělecká scéna. Proto se signatáři výzvy za zachování Alty rozhodli situaci aktivně řešit a vydali PROHLÁŠENÍ (viz níže).

Autor článku:
luk

Prohlášení

V pondělí 2. 12. 2019 se uskutečnila schůzka radní pro kulturu MHMP Hany Třeštkové s tvůrci dopisů na podporu ALTY a výzvy k řešení absence zkušebních prostor pro nezávislou uměleckou scénu (Lúcia Kašiárová, Marie Kinsky, Yvona Kreuzmannová, Adriana Světlíková, Jiří Šimek).

Společně jsme se shodli, že:

• Živé umění a jeho nezastupitelné místo ve společnosti vnímají obě strany jako samozřejmé s vědomím, že plní důležitou funkci pro veřejné dění, přináší cenné impulzy, podporuje zdravý a plnohodnotný život a jako takové si zaslouží podporu ze strany města a státu.

• Nezávislá umělecká scéna se v Praze stejně jako na dalších místech České republiky i Evropy potýká s problémy v oblasti financování a také zajištění vhodných prostor. Kvalitní umělecký tvůrčí proces vyžaduje prostor a čas, jaký dosud poskytuje např. Studio ALTA, jehož přesunutím do nevhodných prostor bude situace řady umělců alarmující. Ostatní subjekty podporující nezávislé umělce nemají dostatek prostor ani financí, jakkoli dlouhodobě hledají schůdná řešení. Zástupci města se proto rozhodli oslovit i své příspěvkové organizace, aby nabídly své zkušební prostory nezávislému umění.

• Záměrem nového vedení města a radní pro kulturu Hany Třeštíkové je stavět se k dlouho neřešeným problémům čelem, navyšovat podporu performing arts a podílet se na existenční stabilitě nezávislé umělecké scény. Nezávislá scéna funguje v synergii, stává se pro město partnerem a společně budou obě strany pracovat na systémových změnách a dlouhodobé vizi, která bude součástí kulturní politiky města.

• V říjnu proběhl první kulatý stůl Hany Třeštíkové a zástupců nezávislé taneční scény, ve kterém byly vytyčeny hlavní neuralgické body, na kterých nyní obě strany pracují a ve spolupráci budou pokračovat. Další setkání proběhne v prvním čtvrtletí příštího roku.

• Současně si jak zástupci města, tak zástupci nezávislé scény uvědomují, že dlouhodobou existenční jistotu zajistí jen stabilní financování a podpora performing arts ze strany státu. Na něj obě strany apelují, Hana Třeštíková před několika týdny zaslala v této věci dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi, obdobně se na ministra kultury obrátili představitelé nezávislé taneční scény ve věci záměru na vybudování profesionálního zázemí pro tvorbu a prezentaci.

•  Obě strany vnímají zásadní kreativní potenciál a přínosy nezávislé umělecké scény pro rozvoj kulturní turistiky, image a pro reprezentaci Prahy i ČR v zahraničí.

ALTA

Vyjádření Asociace nezávislých divadel ČR k situaci Studia Alta

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec a laureáti z oblasti sportu, školství, vědy i umění. In memoriam získal Medaili Královéhradeckého kraje I. stupně uznávaný zoolog a „Legenda Krkonoš“ Jiří Flousek.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
18.04.2024

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejména dvě oblasti.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Architektura, Památky
17.04.2024

ČR: Spolek Kašpar je soubor, který je již více jak třicet let etablovaný na české divadelní scéně. Aktuálně hraje v Divadle v Celetné a v komorním prostoru Klubovna v Jindřišské ulici. V letošním roce se Spolek Kašpar ve spolupráci s Divadlem v Celetné, Klubovnou a Rádiem Kašpar rozhodl vypsat první ročník anonymní dramatické soutěže KAŠPAR.DRAMATIK o nejlepší původní divadelní hru na téma „STRACHY / OHROŽENÍ“.

Celá ČR
Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
16.04.2024

DOMAŽLICE, LITOMYŠL: Ústředním místem oslav dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany bude letos Festival Smetanova Litomyšl, který se uskuteční v termínu od 8. 6. do 7. 7. V hlavním programu tohoto významného hudebního svátku vystoupí pouze jeden jediný amatérský soubor. Jmenuje se Čerchovan a jedná se o pěvecký sbor působící v Domažlicích nepřetržitě od svého založení v roce 1901. V současné době ho tvoří přibližně 45 amatérských zpěváků a od roku 1997 stojí v jeho čele sbormistr MgA. Marek Vorlíček. Právě jeho jsme při příležitosti mimořádného festivalového vystoupení požádali o rozhovor.

Pardubický kraj, Plzeňský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Lidová kultura, Památky, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
17.04.2024