pátek
16. listopadu 2018
Svátek slaví: Otmar
obálka knihy
© zdroj: ČTK



Bohatě ilustrovaná Staropražská kuchařka

PRAHA-ČR: Bohatě ilustrovaná Staropražská kuchařka poutavě zasvětí do kulinářského světa historické Prahy. Kaldoun, kreplach, hlemýždí sekaná, pražská šunka... Znovu objevené recepty z Prahy dob minulých vychází v knize Staropražská kuchařka nedávno zesnulého znalce historické kuchyně Viktora Faktora doplněné jedinečnými kolážemi Miroslava Huptycha.

Autor článku: 
ČTK

Kromě toho, jak připravit prastaré pokrmy, na kterých si kdysi pochutnávali nejen obyvatelé metropole, se čtenáři dozvědí řadu perliček o jídelních návycích v Čechách od středověku až po vznik republiky. Co rádi jedli Franz Kafka, Hugo Haas či Jaroslav Hašek? I takové informace se ve Staropražské kuchařce objevují.

Kniha, která není ani tak klasickou kuchařkou, jako spíš milou kuriozitou, vychází v češtině, angličtině, francouzštině, španělštině, němčině a ruštině, a může tak potěšit jako netradiční dárek z Čech.

Staropražské́ speciality mají původ v druhé́ polovině 19. století, kdy se rozvíjely velké́ hostince, hospůdky, ale i vinárny a hotely. Spolu s nimi vznikala také́ jídla jako pražská́ šunka, párky a ostatní uzenářské́ výrobky, ke kterým se podávaly různé́ doplňky a omáčky - například smetanový́ křen či švestková́ omáčka. Tradiční pokrmy se snoubily s určitou kulturní vytříbeností té doby.

Zajímavosti ze staropražských kuchyní:

- Ve většině dobových hospod bylo běžné, že hosté si k pivu donesli večeři od uzenáře. Ti nabízeli novinku: teplé párky a vuřty "koulováky". Standardní nabídka hospodských jídel bývala většinou jen studená: uzené́ maso, vuřty, tlačenka s cibulí či syrečky. Někdy počátkem století se objevují i "utopenci".

- V řádu každého pražského tržiště byl uveden přesný́ soupis všech hub, které́ se tu mohly prodávat. Nabízet se mohly jen houby mladé́, nerozkrájené́, nejvýše překrojené́. Nesměly být okrájené́ tak, že by nebyla poznat jejich podoba.

- Čokoláda v Čechách měla punc luxusu. Zato káva zdomácněla poměrně rychle. Ale vzhledem k tomu, že káva byla přeci jenom relativně drahou záležitostí, paralelně s jejím rozšířením byla patrná snaha o vypracování receptur kávovinových náhražek. Ty se dělaly z hrachu, dokonce i ze žaludů nebo z fíků. Až pak se přišlo na to, že když se suší a praží čekankové́ kořeny, vzniká́ z nich kávovinová́ náhražka, které́ se začalo říkat cikorie. Cikorka se rychle ujala a tento vynález postupně zatlačil zrnkovou kávu do pozice luxusního nápoje. Čaj byl dlouho vnímán jako něco, co se pije spíše ze zdravotních důvodů, a v oblibě moc nebyl. Vychutnávání si čaje, to je záležitost až začátku 20. století.

Viktor Faktor, Anna Novotná: Staropražská kuchařka

Ilustrace: Miroslav Huptych

Vydává Práh, 104 stran, doporučená cena 299 Kč

Nakladatelství Práh: http://www.prah.cz, www.facebook.com/nakladatelstvi.Prah, www.instagram.com/nakladatelstvi_prah

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Tento týden proběhlo v Plzni udílení cen Ladislava Sutnara za rok 2018. Cenu, určenou významným uměleckým a pedagogickým osobnostem, organizacím či školám, které se zasazují o výrazný přínos světu umění a designu, vyhlašuje každý rok Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Navazuje tak na umělecký odkaz plzeňského rodáka a světově uznávaného česko-amerického designéra Ladislava Sutnara.

Plzeňský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Vzdělávání, Živé umění
Co se děje
16.11.2018

ČR: Nová pohádka Zdeňka Zelenky s Jiřinou Bohdalovou, česko-slovenská koprodukční pohádka oceňovaného režiséra Petera Bebjaka, rodinná filmová komedie Víta Karase i nová pohádka pro sluchově hendikepované děti. Česká televize ve svém vánočním vysílání nabídne také premiéru svého Českými lvy ověnčeného koprodukčního filmu Po strništi bos nebo oscarového snímku La La Land. Chybět nebude ani vánoční klasika Tři oříšky pro Popelku, která letos slaví pětačtyřicet let od své premiéry. Silvestrovská noc bude poctou Václavu Neckářovi.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
16.11.2018

OLOMOUC:  Muzeum umění Olomouc rozjelo ve spolupráci s režisérem Petrem Zelenkou projekt Vary(ace), který umožnil třem amatérským filmovým štábům natáčet krátkometrážní hraný film s profesionály – herci Petrou Špalkovou, Janem Dolanským, Miroslavem Krobotem, Pavlem Liškou a Barborou Polákovou, kameramanem Janem Malířem, skladatelem Janem P. Muchowem a dalšími umělci.

Olomoucký kraj
Živé umění
Co se děje
15.11.2018

ZLÍN: Nejen dotaci na provoz Filharmonie Bohuslava Martinů v příštím roce, ale také poskytnutí podpory na nákup hudebních nástrojů pro tento profesionální orchestr doporučuje Rada Zlínského kraje ke schválení krajskému zastupitelstvu, které bude zasedat v prosinci.

Zlínský kraj
Granty, Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
15.11.2018