neděle
2. června 2024
svátek slaví Jarmil

Výběr novinek ze serveru Místní kultura za poslední týden 05.02.2020

Datum rozeslání: 02.06.2024

Vydáno: 30.05.2024
Rubrika: Nepřehlédněte

PÍSEK: Ve dnech 31. května – 2. června 2024 se uskuteční 63. celostátní přehlídka experimentujícího divadla Šrámkův Písek 2024. Přehlídka se bude konat v Divadle Pod čarou, Divadle Fráni Šrámka a v Palackého sadech. Šrámkův Písek je otevřená celostátní přehlídka neprofesionálních divadelních souborů, které využívají experimentální a alternativní postupy na pomezí divadla a dalších uměleckých druhů.

Vydáno: 29.05.2024
Rubrika: Články a komentáře

ČR, HRADEC KRÁLOVÉ: „V současnosti u nás aktivně funguje kolem tří tisíc pěveckých sborů ve školách všech typů, ve volnočasových zařízeních, v kostelích i ve spolcích. Dohromady tu zpívá zhruba kolem 70 tisíc lidí, to je víc než půl procenta české populace,“ říká v úvodu našeho rozhovoru Jan Pirner, sbormistr, pedagog, muzikolog, bohemista, zpěvák a knihovník, kolega a odborný pracovník NIPOS, pro kterého se práce pro malé i velké sborové pěvce stala životním posláním. Naše povídání jsme tentokrát soustředili především k jedné velké akci, „splněnému snu“, přehlídce Choralia magna, která se uskuteční v říjnu 2024 v Hradci Králové.

Vydáno: 31.05.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Design Cabinet CZ vyhlašuje 34. ročník soutěže o Národní cenu za studentský design 2024. Letos soutěží práce z nejširšího spektra zahrnutého pod termínem vizuální komunikace. Soutěží se v oborech vizuální styl : vizuální identita : kniha, publikace, brožura : typografie : plakát : aplikace : movie design : digitální média : projekt : ostatní. Přihlašujte se do 30. 6. 2024 on-line přes web studentskydesign.cz (https://www.studentskydesign.cz/cs-cz/). Soutěž je jako vždy anonymní.

Vydáno: 30.05.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: On-line platformy České televize nabízejí vlastní tvorbu, kterou diváci na obrazovkách neuvidí – vzniká totiž přímo pro iVysílání a nově i pro stejnojmenný profil na YouTube. Popularitu si získala například série krátkých videí What the Fact?, která má již přes šedesát dílů a více než 4 miliony zhlédnutí na YouTube. Do portfolia nyní přibyl také seriál Jazykovědma a od 26. května i druhá řada TeleRevize. Na jejich tvorbě se podílejí i známí influenceři.

Vydáno: 29.05.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Nakladatelství Petr Štengl v těchto dnech vydává sbírku fejetonů Jana Sterna nazvanou Bestie a orgie. Pětašedesát hravých textů se vypořádává s tématy ze sociálních a humanitních věd: sociologie, politologie, filozofie, ba i teologie.

Vydáno: 29.05.2024
Rubrika: Co se děje

ČR: Tvůrci série Iveta a dokumentární triptychu Málo mě znáš, které oba mapují život Ivety Bartošové novým pohledem, připravili ve spojení s neziskovou organizací Nevypusť duši a TV Nova spotovou kampaň Hejt není názor. Cílem je ukázat, že předmětem veřejného zájmu je dnes potenciálně každý. A že když už někdo je veřejně známý, neznamená to automaticky, že je připraven snášet nenávistné urážky, nebo, že se jej osobně nedotýkají. Za spotem stojí kreativní producent TV Nova Matěj Podzimek a producentka Barletta Productions Maja Hamplová.
Spot si můžete stáhnout na tomto odkazu.

Vydáno: 27.05.2024
Rubrika: Co se děje

ČR-BRNO: Slavnostní zahájení čtrnáctého ročníku Týdne čtení dětem v ČR, který pořádá Celé Česko čte dětem, se letos odehraje v Brně, v Divadle Bolka Polívky, a to již 31. května. Následně se díky zapojeným institucím uskuteční v městech a obcích po celé zemi. Bude se číst, vyprávět, tvořit, zpívat, hrát a sdílet radost ze společného čtení. Pozvání na slavnostní inauguraci přijali herec Bolek Polívka a spisovatel Michal Viewegh. O hudební vystoupení se postará známý zpěvák Xindl X. Součástí programu bude také oblíbené scénické čtení LiStOVáNí. Programem provede diváky moderátor Honza Adámek.

Vydáno: 27.05.2024
Rubrika: Co se děje

HRADEC KRÁLOVÉ: Letos na podzim se v Hradci Králové uskuteční jedna z největších sborových akcí za poslední dekády, celostátní přehlídka dětí, mládeže a dospělých Choralia magna, která nabídne nejen propojení všech věkových skupin zpěváků na společných koncertech a workshopech, ale i mezinárodní konferenci o sborovém umění. Výběr sborů dospělých na Choralia magna upřednostnil absolutní vítěze jednotlivých přehlídek Choralia z minulých let, o zaplnění zbylých volných míst rozhodla dramaturgická rada na základě zaslaných nahrávek a koncertní dramaturgie. Od roku 2021 se přehlídek Choralia podařilo uspořádat sedm a my vám nyní přinášíme recenzní ohlédnutí za jednou z nich. Zároveň s předstihem zveme k našemu rozhovoru s Janem Pirnerem, odborným pracovníkem pro sborový zpěv dětí a dospělých NIPOS-Artama a sbormistrem DPS Radost Praha. Článek vyjde ve středu 29. 5.

Tento věstník dostáváte, protože jste se přihlásili k jeho odběru na stránkách časopisu Místní kultura. Pokud si přejete odběr zrušit, využijte odkaz uvedený níže. V tomto emailu naleznete pouze výběr článků, nikoliv jejich kompletní výčet.